Mostar, Musala zima 1950-ih.

Na slici lijevo je Rava Andabak-Kolak.Ona je bila jedna od prvih mostarskih- Sokolskih košarkašica 1938 godine.

Igralo se 2×10 minuta na prostoru iza Stare Gimnazije.Druga osoba nije poznata, najvjerovatnije je da je to član familije.

KOŠARKA U MOSTARU

Košarka se počela igrati 1926. godine u Mostaru, koji je tada bio centar sportskog života Hercegovine.

Kako je sve to počelo ?

Paja Radosavljević rodom iz Srbije, radio je kao ugledni profesor pedagogije na New Work Univerzitetu. Poslije završene srednje škole njegovog sina Milenka, on ga je poslao u mostarsku Gimnaziju zbog upoznavanja sa jezikom i istorijom naših naroda.Cilj mu je bio,da sin tamo završi školu i maturira na našem jeziku.

Milenka Radosavljevića ovako opisuje njegov najbolji drug iz školskih dana Fazlija Alikafić.

Milenko je bio skroman i jednostavan.Ali, za sve nas u razredu ličio je na viteza iz obećane zemlje Amerike. Visok,atletski građen, živahan, jednom riječju sportista.

Pošto je u Americi poznavao mnoge sportove,on je bio taj koji je mostarcima prenijeo košarku kao sportsku granu i upoznao ih sa pravilima igre.

Hajrudin Ćurić đak mostarske gimnazije od 1920. do 1927. godine i član Sokolskog društva Mostar o tim prvim igranjima košarke piše sljedeće.Moj kolega Milenko, zvani Amerikanac (u Mostaru svi imaju svoje nadimke) donijeo je u Mostar jednu sportsku igru-košarku, koja se nikad nije igrala u ovom gradu. Tako se od 1926. godine kada je rijetko koji grad u Jugoslaviji bio upoznat sa tom igrom, košarka u Mostaru igrala svakodnevno i to na onom djelu bliže zgradi susjedne osnovne škole.

Ovo je prva generacija mostarskih košarkaša:

Milenko Radosavljević, Hajrudin Ćurić, Vlado Vujica, Šahzudin Zupčević, Ahmed Milavić, Fazlija Alikafić, Dušan Mučibabić, Vasilije Spremo, Gojko Bogdanović, Slobodan Tošović, Žarko Pecelj, Mario Kerčević, Šimun Šunjić, Ćazim Nožić, Vinko Bukvić, Borivoj Knežić i Alija Hadžić.

1938 godine nastao je i ženski košarkaški tim predvođen sa Rava Andabak-Kolak.

Podatci preuzeti sa: Početci i razvoj košarkaške aktivnosti na prostorima bivše Jugoslavije.

Digitalna verzija :https://www.yumpu.com/xx/document/view/16013563/poceci-i-razvoj-kosarkaske-aktivnosti-na-prostorima-bivse-jugoslavije

foto korekcija orginalne fotografije Aid Čizmić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *